Sidste år fik hegnet grunder og træbeskyttelse. Og i samme tur rundt, fik jeg virkelig set hvor mange af rafterne der burde skiftes.
Processen sidste år tog mange aftenener, udført med podcast eller musik i ørene og en del bøtter olie.
Forhåbentlig har det givet træet bare et par år mere.

Sidste efterår købte jeg 100 rafter ind, med planen om at sætte dem op i år. Og den proces kom så i gang i pinsen.
Eftersom de er trykimprægneret, så ville jeg være sikker på de fik tid til at tørrer ud. Det afhænger selvfølgelig meget af hvornår de er blevet behandlet, men markedet taget i betragtning, så kommer tingene jo lige for tiden direkte fra fabrikken.
Så de har ligget fint et halvt års tid og tørret og de er da også blevet mindre grønne end da de ankom til adressen.

Stakken med nedtagende rafter

Processen er i sig selv ganske lige til.
Det er hovedsageligt de øverste rafter som er rådnet, fordi de er mest udsat for vejr og vind. Derfor er det også mere eller mindre alle dem i toppen jeg tager ned. Men jeg vurdere stadig fra rafte til rafte.
Frem med det store ko-ben/brækjern og så kan jeg heldigvis ret let få dem ned, da de er sømmet op på stolperne.

I pinsen blev det til cirka halvdelen hvor jeg kørte en faste rytme:

6 stk blev savet til korrekt længde, 6 stk fik grunder og lagt til tørrer. Så gik jeg ud og tog nogle ned, for så at starte step 1 og 2 igen.
Efter 3-4 omgange med ovenstående havde jeg nogle der var tørret, så kunne jeg begynde at montere og køre fast rytme.

Stakken ligger klar til at blive læsset enden til lossepladsen, eller til storskrald.

Det endelige resultat har pyntet. De nye rafter skrues op med 100mm skruer.
Jeg er cirka halvvejs efter 1 dags arbejde, målt på hvor mange rafter der er sat op. Jeg har indkøbt 100 rafter og som man kan se på billederne så er der jo steder hvor jeg skifter 1-2 stk og andre steder der gik helt galt, hvor jeg skiftede 6-8stk på samme fag.

Udtrykket nu, giver jo selvfølgelig en nuance forskel på nye og gamle rafter, men det er en lappe-løsning på et hegn som aldrig er blevet vedligeholdt.
Både stolper og rafter har haft et hårdt liv i 10-15 år uden nogen former for olie, og det kan ses.
Så nu håber vi bare at stolperne kan holde 10 år endnu med de nye rafter på toppen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *