En lille chance blev taget nytårsdag, at lave aftens oksesteg i den nye Sous Vide gryde.

Overordnet set er der plads til forbedringer, men styrken og fordelen ved at lave maden på ved sous vide metoden trådte tydeligt i kraft!

Forret: Hummer med advokado creme og saltat. Hummeren blev hentet levende hos den lokale fiskermand i byen. Det samme havde 100vis af andre og vi stod så en time i kø. Men hjem kom den sjove fætter, og den blev kogt 2 min. i gryde med en god sladt hvidviseddike og grønt. For så at blive fisket op og lagt på is. Dette for at stoppe tilberedningen. Jeg ønskede blot at kunne få kødet ud af krop og klør. Det fungerede ret godt og kødet blev så pakket med smør og grønt i vakuum. Posen blev lagt på køl til kl 18, her blev den taget ud og lagt i sous vide gryden i 30 min på 50 grader. Resultatet smagsmæssigt var helt forrygende! Bare duften da posen blev åbnet lovede om god mad! Men lykken var ikke 100% for kroppen var ikke færdig. Jeg tror det er temperaturen som ikke var høj nok, måske tiden? Men kroppen kom en tur på panden for at få det sidste, den mistede bestemt ikke smag af den årsag.

Hovedret: Den amerikanske okse cuvette var jeg lidt i tvivl om hvot længr skulle have, da den jo gerne skulle være god mør, men jeg endte med at lægge den i sous vide gryden kl 10.30 ved 56 grader. Pakket med hvidløgspulver, salt & pebber, tørret urter og smør. Den blev så taget op kl 18 da hummeren blev lagt i gryden. Da hummeren så var færdig kom jeg stegen tilbage mens vi spiste. Mens forretten blev spist havde jeg tændt grillen op som stod og blev klar imens. Så da kødetblev pakket ud af posen hældte jeg saft og kraft direkte op i rødvinssovsen, den kommer jeg tilbage til. Stegen blev overstrøet med en mix af sukker, salt og pebber – lagt ud på en glohed grill. Da sukkeret begyndte at smelte kom der flammer og stegen blev vendt lidt rundt for at blive flamberet og få skorp. Ialt fik stegen vel 5-7 min på grillen. Inde på spækbrættet begyndte de sædvanelig udfordringer så. For rød? Kommer an på hvem man spørger, men fruen var ikke tilfreds. Det er en feedback jeg må tage til mig til den næste. Stegen fik 15 min mere på grillen ved passiv varme.

Smag, mørhed og for mig var farven perfekt! Her gik jeg virkelig bevis for hvorfor sous vide er så fantastisk! Kødet havde fuldstændig ens farve fra inderst til yderst og mørheden var fantastisk! Jeg skar stadig efter anvisningerne, men jeg tror det havde været ligegyldigt. Smagen af alle krydderier, grill og kød var fænomonal! Jeg tager kritikken til mig og næste gang får stegen et par grader ekstra for at gøre fruen glad.

Tilbehør: der blev vakuumpakket kartofler med paprika, salt og pebber og lidt olie. De kom i ovnen 50 minutter. Sovsen blev lavet på en bund af Sauteret løg, hvidløg, laurbærblade, hele pebberkorn. Så hældte jeg 1 dl mørk balsamico i gryden som kogte ind til sirup. Tilsatte 3/4 af en rødvin og cirka samme mængde kraftig oksefond. Det kogte ind til det halve før jeg hældte 2,5 dl fløde i og forsatte med at reducere.  Da stegen var færdig blev væsken herfra hældt i sovsen og sovsen jævnet lidt. Indtil væsken fra kødet kom i, var det en god rødvinssovs. Men efter sky og kraft fra stegen – så var det en fantastisk sovs!

Dessert: min søde kæreste bagt lækre pandekager med den bedste vaniliestang/korn – lidt ekstra sukker og så blev de serveret med is og chokoladesovs lavet på 50g lys Amadai chokolade og 1 dl fløde – mums!

God start på madlavningen for 2016 – godt nytår!

3 thoughts on “Sous Vide nytår 2015”

 1. Jeg Googlede lige Nytår og Sous Vide, og faldte over den her. ?
  Det lyder lækkert det hele. Men jeg undrer over kartoflerne.. Vakuumpakkede du dem, og lagde dem i ovnen?

  1. Hej.
   De blev kun vakuumpakket for at arbejde krydderier ind i kartoflerne.
   Da de skulle tilberedes blev de pakket op og smidt på bradepande – i ovnen og det blev ganske fint. Var mest for at prøve det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *